Ukrayna-Rusya Savaşı Nedeniyle Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurumlarında Eğitim Gören Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Öğrenciler ile Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yatay Geçiş Başvuruları

### Ukrayna-Rusya Savaşı Nedeniyle Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurumlarında Eğitim Gören Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Öğrenciler ile Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yatay Geçiş Takvimi

TARİH

SÜREÇ

11 Nisan 2022 (Saat: 09:00)

15 Nisan 2022 (Saat: 17:00)

Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurumlarında Eğitim Gören Öğrencilerin Yatay Geçiş Başvuruları

Başvurular Sonrası İlan Edilecektir

Eğitim Dili Türkçe Olan Bölümlere / Programlara Yatay Geçiş İle Gelen Öğrencilerin İngilizce Derslerinden Muafiyet ve Düzey Belirleme Sınavı (APPT)

Başvurular Sonrası İlan Edilecektir

Eğitim Dili İngilizce Olan Bölüm/Programlara Yatay Geçiş İle Gelen Öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından/İngilizce Derslerinden Muafiyet ve Düzey Belirleme Sınavı (ACUPEP PPT) İngilizce Sınavı

İntibaklar İçin Ölçme ve Değerlendirme Sınavı*

20 Nisan 2022

Ön Lisans- Lisans Yatay Geçiş Sonuçlarının Web Sitemizde İlanı

21 Nisan 2022 (Saat 09:00)

22 Nisan2022 (Saat 17:00)

Ön Lisans- Lisans Yatay Geçiş Hakkı Kazanan Adayların Kesin Kayıtları ve Ücret Yatırmaları

23 Nisan 2022

Ön Lisans- Lisans Yatay Geçiş Hakkı Kazanan Yedek Adayların Web Sitemizde İlanı

25 Nisan 2022 (Saat 09:00-17:00)

Ön Lisans- Lisans Yatay Geçiş Hakkı Kazanan Yedek Adayların Kesin Kayıtları ve Ücret Yatırmaları

Ukrayna’daki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin yatay geçiş başvuruları Üniversitemiz Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden online olarak alınacaktır.

Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtlanması durumunda 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında eğitim öğretime başlayacak şekilde kayıt dondurma işlemi yapılacaktır.

Yatay geçiş başvurusu yapan ancak yatay geçiş ile kayıtlanamayan öğrenciler için, Üniversitemiz Senatosu tarafından alınan karar gereği özel öğrenci kontenjanı ayrılmamış olup, bu kapsamda öğrenci alınmayacaktır.

**İntibaklar için Ölçme ve Değerlendirme Sınavı** Yükseköğretim kurumları, yatay geçiş yoluyla yerleşme hakkı kazanan öğrencilerin Ukrayna'daki yükseköğretim kurumlarından almış oldukları ders ve kredileri her bir program bazında intibak komisyonları marifetiyle değerlendirme yaparak ilgili sınıflara yerleştirme yapacaktır. Meslek icrasına ilişkin diploma programlarında (tıp, diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik, hemşirelik ve klinik uygulaması olan diğer sağlık programları, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik ve hukuk) öğrencinin intibakının yapılacağı sınıf ve alt sınıflara ilişkin teorik/uygulamalı ders kazanımları ve yeterlilikleri, yükseköğretim kurumları tarafından ayrıca ölçme ve değerlendirme yoluyla tespit edilecek ve öğrenci intibak komisyonları marifetiyle uygun sınıflara yerleştirilecektir. (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın konuyla ilgili duyurusu için [**tıklayın.**](https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Ogrenci/ukraynada-egitim-goren-TC-vatandasi-ogrencilerin-yatay-gecis-ve-ozel-ogrencilik-islemleri.aspx))