Skip to main content

Hakkımızda

ACU Biyobanka

ACU Biyobanka Birimi; biyolojik numune ve verileri işleyen, düzenleyen ve saklayan bir araştırma alt yapısıdır. Hastalıklarla ilgili yüksek kaliteli biyolojik numune ve veri koleksiyonları oluşturmak ve bu koleksiyonları araştırmacılarla paylaşarak bilimsel araştırmalara destek vermek, araştırmacılar arasında işbirliğini teşvik etmek, böylelikle yüksek etkili araştırmalar için altyapı sağlamak ve fırsatı arttırmak üzere kurulmuştur. Amacımız, biyobankalama konusunda dünya standartlarında araştırma ve geliştirme etkinliklerini yürüten ve bu araştırmalara destek veren bir birim olmaktır.

ACU Biyobanka, Avrupa Birliği Horizon 2020 "implementAtion anD OPeration of the gateway for healTh-ADOPT BBMRI-ERIC" projesine katılmıştır. ACU Biyobanka, Türk BBMRI ağının bir parçası olarak, biyolojik numunelerin/verilerin toplanması, işlenmesi, depolanması ve dağıtımında gerekli altyapıları kurmuş ve gerekli kalite yönetimini uygulamaktadır. Bu kapsamda Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün biyobankacılık için açıklamış olduğu gerekliliklere (ISO 20387:2018) uygun olarak tüm faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.

Bünyesinde barındırdığı biyolojik numuneler ve verilerle ilgili koleksiyonları 6698 numaralı KVKK ile uyumlu şekilde saklayan ACU Biyobanka, özellikle yeni biyobelirteçler tanımlamayı ve doğrulamayı veya nadir veya tanısız hastalıklarla ilgili yeni genler bulmayı ve böylece terapötik yaklaşımlar geliştirmeyi hedefleyen araştırmalara destek vermeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, ACU Biyobanka içindeki her muhtemel koleksiyonun, yerel etik komite tarafından onaylanması gerekmektedir. Bu kapsamda biyobanka, paydaş olduğu projelerde, ilgili çalışma protokollerinin ve uygulama formlarını gerekli durumlarda paylaşarak araştırmacıları ve klinik ortaklarını desteklemektedir.

Stratejik Hedefler

Acıbadem Üniversitesi Biyobanka Birimi’nin stratejik hedefleri:

  • Biyolojik kaynak bankası kapasitesini arttırmak,
  • Çeşitli alanlarda koleksiyon olarak toplanmış numuneleri ve verileri güncel kalite standartlarına uyarlamak,
  • Araştırmacıların yüksek kaliteli materyale ve verilere ulaşmasını sağlamak,
  • Kamuoyunda biyobankaların bilimsel faaliyetlerdeki önemini ve farkındalığı yaratmak,
  • Yüksek ölçekli teknoloji alanlarında hizmet sunmak ve bu konudaki bilim politikalarına danışmanlık sağlamaktır.