Ana içeriğe atla

Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı, 2009 yılında Tıp Fakültesi’nin kuruluşu ile birlikte faaliyete geçmiştir. Türkiye’de ve dünyada, biyoetiğin temel meseleleri, mesleki değerler, yeni tıp teknolojilerin etik boyutu, biyobilim ve biyoetik, etik eğitimi, nöroetik, nöropsikiyatri ve etik; tıp tarihi, tıp eğitiminde modernleşme tarihi, psikiyatri tarihi, ruh sağlığı politikaları, konularında araştırmalar yürütmektedir.

EACME Üyeliği: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ve ACÜ Sağlık Bilimleri Biyoetik Anabilim Dalı, 02.07.2018 tarihinden itibaren Avrupa Tıp Etiği Merkezleri Birliği (European Association for the Centres of Medical Ethics, EACME) üyesi olmuştur.

Cambridge Consortium of Bioethics Education Turkey Working Group: Anabilim Dalı, uluslararası alanda biyoetik eğitimini geliştirmek amacıyla oluşturulan Cambridge Consortium of Bioethics Education’a bağlı Türkiye Çalışma Grubu’nun merkezidir. Multidisipliner nitelikteki Grup düzenlediği çalıştaylarla, yayınlarla, araştırma projeleriyle üretmekte; Cambridge Network ve Paris Cambridge Bioethics Consortium ile düzenli irtibat içinde hareket etmektedir.

Avrupa Konseyi Biyoetik Komitesi (DH-BIO) İşbirliği: Anabilim Dalı, Avrupa Konseyi Biyoetik Komitesi’ne uzmanlık ve yetkinlik alanından danışmanlık sunmaktadır. Avrupa Konseyi Araştırma Etik Kurulu Üyeleri Kılavuzu (TBD yayını 2011) ve Avrupa Konseyi Yaşamın Son Döneminde Tıbbi Tedavide Karar Verme Sürecine İlişkin Kılavuz (ACÜ yayınları 2014) bu bağlamda Yeşim Işıl Ülman tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Anabilim Dalı, 25 Ekim 2016’da Avrupa Konseyi Biyoetik Komitesi (DH-BIO) ile Yaşamın Sonunda Tıbbi Tedavide Karar Verme Sürecine dair bir ortak toplantı düzenlemiş ve Sempozyum Bildirgesi yayımlanmıştır.

Uluslararası Araştırmalar: SHAER Project: University College London ve St. George University liderliğinde, "Exploring Narrative Storytelling as Mental Health Support for Women Experiencing Gender-based Violence in High Prevalence Settings (SHAER)” başlıklı, uluslararası çok merkezli projenin ilk toplantısı 28-30 Mayıs 2018 tarihleri arasında Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Proje toplumsal cinsiyet temelli kadına yönelik ayrımcılığı derinlemesine incelemeyi ve ruh sağlığı desteği vermeyi amaçlayan projenin Türkiye araştırması yayımlanmıştır: Mwaba et al (2021). “My story is like a magic wand”, Global Health Action, 2021.

Lisans: Tıp Fakültesi’nde “Klinik Tıp ve Mesleki Beceriler” (CMPS) programına, mesleki değerler, etik ilkeler, biyoetiğin temel konuları, tıp tarihi, klinik etik ve araştırma etiği yetkinlik alanları ile destek vermektedir. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndaki tüm programlara, “Meslek Etiği” dersini vermektedir.

Klinik Etik Oturumları, Ethics Rounds: Tıp Fakültesi Klinik staj yıllarında, her bir staj grubu ile etik uzmanı ve klinisyen işbirliğinde, gerçek klinik olgunun etik yönüyle derinlemesine tartışılması ve çözümlemesi yöntemiyle gerçekleştirilmekte olup; tıp eğitimi müfredatına girmiştir.

Uzmanlık Eğitimi – Etik Vaka Analizi: Anabilim Dalı, Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Uzmanlık Eğitimi Programı’nda, Amsterdam VU Üniversitesi Etik ve İnsan Bilimleri Bölümü (VUmc Metamedica) ile koordineli olarak, Etik Vaka Çözümlemesi (MCD) uygulamasını üstlenmektedir. Etik Vaka Çözümlemesi (MCD), Fakülte resmi müfredat programında, 6 Nisan 2018 tarihinden itibaren, sertifikalı eğitmen, Dr. Yeşim Işıl Ülman tarafından uygulanmaya başlamıştır (2018). Euro MCD https://euro-mcd.com/en

Lisansüstü Eğitimi: Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı önderliğinde, 2014 yılında, multidisipliner nitelikte Biyoetik Tezli Yüksek Lisans Programı açılmıştır. Bu tezli yüksek lisans programı Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı Biyoetik Anabilim Dalı’nda, Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Programda, Etiğe Giriş, Biyoetik-Biyobilim, Araştırma ve Yayın Etiği, Etik ve Felsefi Problemler gibi dersler yer almaktadır. Program, ayrıca Ethics (Master) ve Bioethics (Doktora) isimli İngilizce dersler ile diğer biyomedikal branşların lisansüstü programlarına da hizmet vermektedir.

Etik Danışmanlık / Etik Konsültasyon: Anabilim dalı, Acıbadem Üniversitesi Klinik Araştırma Etik Kurulu’na, Hastane Etik Kurulu’na, Hayvan Deneyleri Etik Kurulu’na, etik uzmanlık alanı ile ilgili mesleki değerler ve etik ilke ve analiz yönüyle danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Sürekli Mesleki Gelişim: Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı, Acıbadem Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Gelişim Merkezi (ASEGEM) ile ortaklaşa olarak, 2010-2012 yıllarında üç kez Sağlık Hukuku Sertifika Programı düzenlemiştir. Bu program, sağlık profesyonelleri, saha çalışanları, hukuk profesyonelleri ve sağlık yöneticilerine yönelik hazırlanmış, etik-hukuk-adli tıp eğiticilerinin ortaklaşa gerçekleştirilmiştir.

Bilimsel Etkinlikler: Sağlık ve sosyal bilimlerini ilgilendiren kapsamda, Genel Cerrahi Anabilim Dalı ile ortaklaşa “Organ Nakli ve Etik Paneli”ni ( 21 Mayıs 2012); Adli Tıp Anabilim Dalı ile ortaklaşa ve “İnsan Hakları ve Şiddet” Sempozyumunu (29 Mayıs 2013) düzenlemiştir. 14 Mart Tıp Bayramı Etkinliklerine, eğitim ile bağlantılı olarak, tıp öğrencileri ile işbirliğinde hazırlanan “İstanbul Sağlık Tarihi Sergisi” ile destek vermektedir. "İstanbul Tıp Tarihi Sergisi" kitabı yayımlanmıştır (Mart 2015).

Biyoetik Günleri 1: “Sağlıkta Yapay Zeka, Oyunu Değiştiren Aktör” temasıyla interdisipliner bir kurguyla 3 Ekim 2019 tarihinde bir sempozyum şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Biyoetik Günleri 2: “Pandemi ve Biyoetik”, 24 Aralık 2020’de multidisipliner kapsamda düzenlenmiştir.

Türkiye Biyoetik Derneği: tarafından düzenlenen, Türkiye Biyoetik Derneği VI. Kongresi “Biyoetikte Yeni Ufuklar” (İstanbul, 25-26 Kasım 2010), Türkiye Biyoetik Derneği VII. Kongresi “Değişen Dünyada Biyoetik” (İstanbul, 12-13 Ekim 2012) toplantılarına bilimsel ve düzenleyici destek vermiştir. Ayrıca Türkiye Biyoetik Derneği ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası “European Association of Centres of Medical Ethics” (EACME 2011) (Istanbul 15-17 Eylül 2011) Kongresine bilimsel ve organizasyonel destek ve katkı sunmuştur. Türkiye Biyoetik Derneği yayınları olan Biyoetik Araştırmaları (İstanbul Eylül 2012) ve Değişen Dünyada Biyoetik (İstanbul Kasım 2012) kitaplarına editoryal emek vermiştir. Ayrıca Avrupa Konseyi Biyoetik Yürütme Kurulu Araştırma Etik Kurulu Üyeleri Kılavuzu Türkçeye çevrilerek; Türkiye Biyoetik Derneği aracılığıyla, alanın ilgililerine ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Embassy of Good Science Horizon 2020 VIRT²UE Research Integrity (Araştırma Etiği) Programı

Avrupa Birliği Horizon 2020 projeleri kapsamında desteklenmiş olan VIRT²UE Araştırma Etiği Eğitici Eğitimi Programı, bir araştırma etiği kursunu uygulayabilmek üzere gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak üzere yapılandırılmıştır. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı bu uluslararası programa destek vermektedir. Kurs katılımcıları, bilimsel araştırmalarda etik erdem ve ilkeler üzerinde derinlemesine düşünmek, Avrupa Araştırma Etiği Kılavuzu (European Code of Conduct for Research Integrity)’nda belirlenmiş ilkelerin, nasıl belli bir araştırma olgusu bağlamında uygulanacağını anlamak ve çözümlemek konusunda eğitim almaktadırlar. Dünyanın çeşitli merkezlerinde lisansüstü düzeyde araştırmacılar, akademisyenler, bilim insanları için uygulanmakta olan bu eğitici eğitimi kursu, katılımcılara, kendi üniversite ve akademik çalışma ortamlarda eğitim vermek üzere uyarlanabilecek alıştırma ve uygulama materyali, bilgisi ve araçları sunmaktadır. Program sağlık bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimlerden tüm araştırmacılara açıktır. Yeşim Işıl Ülman ve Ceren İlikan Rasimoğlu bu programın eğitmenleridirler.

The Embassy of Good Science web sitesine ulaşmak için tıklayın.