Sosyoloji Kolokyumu: “Türkiye’de Adli Meslekleri Anlamak: Cumhuriyet Savcıları Üzerine Bir Araştırma”

Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümümüzün düzenlediği 2022 yılındaki üçüncü kolokyum, 27 Nisan 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleşti. Öğretim üyeleri, lisans ve lisansüstü öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen kolokyumda, Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gözde Aytemur konuşmacı olarak ağırlandı.

Dr. Öğr. Üyesi Aytemur, “Türkiye’de Adli Meslekleri Anlamak: Cumhuriyet Savcıları Üzerine Bir Araştırma” başlıklı sunumuyla lisans tezinden doktora tezine doğru tarihsel bir perspektif izleyerek hem araştırma tasarım sürecini ve deneyimlerini hem de vardığı sonuçları anlattı. Çocuk ceza sisteminden savcıların meslek pratiklerine evrilen bu süreci üç genel bağlam içinde açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Aytemur, ilk bağlamın saha deneyimlerinde karşılaştığı zorluklar, sınırlar ve belirsizlikler ile bunlara karşı geliştirdiği stratejilerle ilişkisinden; ikinci bağlamın araştırma konusunun ve kavramsal bakış açısının sahadaki gelişmelere bağlı evrimini kapsamasından; son bağlamın ise Türkiye’de adalet ve hukuk sisteminin 2000’li yıllardan itibaren neoliberal model içinde geçirdiği değişimi ve adli mesleklerin pratiklerinin bu değişim kapsamında büyük oranda şirketleşme ve siyasileşme süreçleri tarafından belirlendiğinden söz etti.

Kolokyum, çok sayıda katılımcının söz aldığı genel tartışma ile sona erdi.

Haber Tarihi: 30/04/2022

Son güncelleme tarihi: 21.02.2024