Ana içeriğe atla

Sosyoloji Bölümü’nden Bahar Paneli: Türkiye’de Babalık

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümümüzün düzenlediği “Türkiye’de Babalık” temalı Bahar Paneli 25 Mayıs 2022 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleşti. Acıbadem Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nilay Pekel Uludağlı ve Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Mehmet Bozok’un konuşmacı oldukları panelin moderatörlüğünü  Dr. Öğretim Üyesi Alper Bilgili üstlendi.

Doç. Dr. Mehmet Bozok bizzat yürütmüş olduğu AÇEV Türkiye’de Babalık araştırmasının bulgularına dayanarak Türkiye’de erkeklik, babalık, kapitalizm ve ataerkillik ilişkilerini ve babalık rolünün ne şekilde yorumlanarak icra edildiğini anlattı. Doç. Dr. Bozok’un çalışması, Türkiye’de erkeklerin erkek olarak kendilerini kabul ettirmelerinin büyük ölçüde evlilik, babalık ve ev geçindirme performansları üzerinden şekillendiğini ortaya koymaktaydı

Doç. Dr. Nilay Pekel Uludağlı ise babalık rolünü aile ve evlilik ilişkileri bağlamında ele alarak, günümüzde baba olan erkeklerin geleneksel babalık rolünden kısmen uzaklaşabildiklerini, ancak gelişmiş ülkelerde bile toplumsal cinsiyet eşitliği tam olarak sağlanamadığı için, bakım verme yükünün hala büyük ölçüde kadınlar üzerinde olduğunu vurguladı ve pandemi döneminde ailelerin eve kapanması sonucunda, özellikle evden çalışmak zorunda olan kadınların iş ve stres yükünün çok fazla arttığına işaret etti. 

Haber Tarihi: 28/05/2022

Son güncelleme tarihi: 21.02.2024