Ana içeriğe atla
Prof. Dr. Özge Can
Bölüm Başkanı

Biyomedikal Mühendisliği; sağlık alanında karşılaşılan sorunların çözümü ve gereksinimlerinin karşılanması için gerekli tanı, tedavi ve araştırma amacıyla kullanılan aygıt ve biyomalzemelerin mühendislik uygulamaları ile geliştirilmesi, üretilmesi ve verimli kullanılmasını hedefleyen bir mühendislik dalıdır.

Biyomedikal Mühendisliği, tıpla birlikte, biyoloji, fizik, kimya, makine, elektrik elektronik ve bilgisayar gibi temel bilim ve mühendislik alanlarıyla iş birliği içinde çalışmayı sağlayan interdisipliner bir alandır. Programımız güçlü Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri kadrosunun desteği, Klinik Simülasyon ve İleri Düzey Endoskopik-Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi-CASE ve ileri teknolojik donanımlı kampüsü ile alanında etkin Biyomedikal Mühendisleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Her ne kadar Biyomedikal Mühendisliği Bölümü sağlık alanında odaklanmış bir bölüm olsa da çok çeşitli alanlarda sağlık sektörüne hizmet etmektedir. Biyomalzemeden, doku mühendisliğine, nanobiyoteknolojiden, biyomühendisliğe, biyoteknolojik ilaçtan, moleküler modellemeye, biyosensör teknolojileriyle hastalıkların tanısı için hastabaşı tanı sistemleri geliştirilmesinden, hedefli ilaç salınım sistemlerine, yapay zeka teknolojileriyle büyük sağlık verilerinin işlenerek hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılabilecek yöntemler geliştirilmesine, medikal görüntüleme ve görüntü işleme teknolojilerinin geliştirilmesine, biyomekanik teknolojileriyle sporcu sağlığından fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının mühendislik uygulamalarıyla birleştirilerek geliştirilmesine kadar çok çeşitli yelpazede çalışma alanları bulunmaktadır.

Bunun için biz de özellikle proje odaklı kurguladığımız müfredatımızdaki seçmeli derslerimizi bu alanlarda yoğunlaştırarak biyomalzeme, nanobiyoteknoloji ve klinik mühendislik gibi odak alanları oluşturduk. Tamamen uygulama şeklinde gerçekleştirdiğimiz klinik inovasyon ve biyotasarım dersimizde öğrencilerimiz çok farklı klinik anabilim dalını birebir ziyaret edip oradaki gözlemleriyle gerçek zamanlı klinik problemleri tespit ederek bu problemlere çözüm getirecek projeler sunuyorlar. Biyomedikal Mühendisliği programına başladıkları günden itibaren bu gibi derslerle deneyim kazanan öğrencilerimiz, bunun yanında aldıkları temel mühendislik dersleriyle sağlam bir altyapı oluşturduktan sonra da bahsettiğim odak alanlarında aldıkları zengin seçmeli derslerimizle de farklı konularda uzmanlaşmaktadırlar.

Öğrencilerimiz yaz stajlarını ilgi alanlarına uygun şirket ya da hastanelerde yapabildikleri gibi, öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarına dahil olarak da yapabilmektedirler. Aynı zamanda Acıbadem Sağlık Grubu şirketlerinde çeşitli sektör ve alanlarda uzun ya da kısa dönem staj imkanı yakalayabilmektedirler. Burada klinik laboratuvarlardan, biyomedikal bölümlerine, genetik tanı laboratuvarlarına kadar çeşitli sağlık sektörlerinde Ar-Ge’den kaliteye çok çeşitli bölümlerde staj yapabilmektedirler.

Oldukça donanımlı, yurtdışı deneyimine sahip, dinamik bir öğretim üyesi kadromuz var. Bu değerli ekip en güncel gelişmiş teknolojilerle donatılmış 1.500 m2 alana yayılan Biyomalzeme Merkezi ve Nanobiyoteknoloji Merkez’inde araştırmalarını sürdürmektedir. Daha 1. sınıftan itibaren de öğrencilerimiz ilgi alanlarına göre bu merkezlerde bizlerin çalışmalarına katılma imkanı bulmaktadır. TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve Üniversitemiz Araştırma Fonlarıyla desteklenen projelerimizde çalışan öğrencilerimiz de TÜBİTAK bursiyeri olarak bu projelerde görev alabilmektedir.

Bölümümüz öğrencilerinin Bilgisayar Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik, aynı zamanda Psikoloji, Sosyoloji ve Sağlık Yönetimi Bölümlerinde yan dal ve çift anadal yapma imkanları bulunmaktadır.

Temel amacı sağlık alanında ihtiyaç duyulan teknolojik çözümlerin üretilmesi olan, akademik bilimleri, klinik ve endüstri alanlarını bir araya getiren bu mühendislik dalı hızla gelişmekte ve istihdam edilecek Biyomedikal Mühendisi ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bizler de mezunlarımızı yakın bir şekilde takip ediyoruz ve onlarla her gün gurur duyuyoruz, çünkü gerek akademik gerekse sektörde, yurt içi ve yurt dışı olmak üzere dünyaca ünlü şirket ve üniversitelerde iş imkanları buluyorlar.

Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, CASE ile direkt iş birliği halinde çalışmaktadır. Sanal hastane alanı olan bu merkezde medikal simülatörler ve hastanelerde kullanılan tıbbi cihazların birçoğu bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda akıllı malzemeler, matematiksel modellemeler ve medikal simülasyon sistemlerinin tasarımları öncelik kazanmaya başladığından, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü bu alanlarda gerçek problemlerin çözümünü ele alarak tasarlayan, üretimini yapabilen mühendisleri yetiştiren bir bölümdür.

Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı destekleriyle kurulan Biyotasarım Merkezimiz gerek öğrencilerimizin gerekse diğer tüm araştırmacıların sağlık odaklı inovatif fikirlerini hayata geçirebilecekleri, geliştirdikleri ürünlerin prototiplerini üretebildikleri bir merkezdir. Bu merkezde dönem dönem gerçekleştirdiğimiz “Tıp İçin Tasarla” hekatonlarında çok farklı üniversitelerden ve bölümlerden gelen yüze yakın öğrenci, kurulan interdisipliner takımlarda yarışarak farklı alanlarda geliştirdikleri ürünlerle gerçek hayatta karşılaşacakları durumlar üzerine çok özel bir deneyim kazanmaktadırlar. Bunun yanında sağlık alanında yeni iş fikirlerinin olgunlaştırılması, ürüne dönüştürülüp hayata geçirilmesi de yine üniversitemiz bünyesinde yer alan Kuluçka Merkezi’mizde mümkün olmaktadır. Böylelikle Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz bölüme ilk ayak bastıkları günden itibaren bu özenle kurguladığımız ekosistem içerisinde hem klinik hem de sektörel uygulamaları deneyimleyerek, multidisipliner projelerde yer alarak, takım çalışmasına yatkın, etik değerleri yüksek ve sürekli öğrenmeye açık Biyomedikal Mühendisleri olarak mezun olmaktadır.