Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü tarafından düzenlenen 23-24 Şubat 2019 tarihlerinden düzenlenen 13. Moleküler Biyoloji ve Genetik Hafta Sonu Sempozyumu’na davetli konuşmacı olarak katıldı.

Ankara, Çanakkale Onsekiz Mart, Orta Doğu Teknik, Dresden Teknik, Medipol, Koç, Sabancı, Boğaziçi ve Acıbadem Üniversitelerinden, uzmanların konuşmalarıyla katkı verdikleri, Türkiye'nin pek çok üniversitesinden 350'ye yakın lisans ve lisansüstü öğrencisinin katıldığı sempozyumda, Prof. Dr. Ülman, "Yapay Zekanın Tıpta Kullanımına Etik İlkelerle Bakış" başlıklı bir konferans verdi.

Konuşmasında Yapay Zeka sistemlerinin 21. yüzyıl başlarında çok hızlı gelişimini, tıp ve sağlık alanındaki uygulamalarıyla ele alan Ülman, sistemin işleyişinin değerlerle gerçekleştirmesinin önemini örneklerle anlattı. Bilimsel araştırmaların, felsefi esası üzerinde duran Ülman, bilimsel gelişmelerin insanlık tarihinde kötü amaçlarla da kullanılabildiğini anımsatarak; yapay zeka sistemlerinin, tüm yenilkçi özeliklerinin yanısıra insan yararına, sorumlulukla, şeffaflıkla, özel yaşamın gizliliğine saygı durarak, eşitlikle, ayrımcılık yapmadan işleyen yapılar olarak kurgulanmasının gereğine dikkat çekti. Yoğun ilgi toplayan konuşma, çok sayıda sorularla ve interaktif tartışmalarla ilerledi.

Son güncelleme tarihi: 29/03/2019