Ufuk Taraması Çalıştayı

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) organizasyonuyla 18 Eylül 2019 tarihinde Ankara’da “İlaç ve Tıbbi Cihaz Alanında Ufuk Taraması Yaklaşımı” başlıklı bir çalıştay düzenlenmiştir.Ufuk Taraması; yönetim stratejilerini öngörülü bir şekilde uygulayabilmek için karar vericilere stratejik bilgi sunan, bütçenin doğru yönetimi için yol gösteren, yatırımların hangi alanlara yönlendirilebileceği, yerel ve küresel eğilimlerin ne yönde ilerleyebileceği konularında periyodik rapor, analiz ve benzeri referans belgeler ile bunların arşivlendiği veri tabanlarının oluşturulmasını amaçlayan bir ortak akıl belirleme yöntemidir.Bu bağlamda Ufuk Taraması konusunu ülkemizin gündemine getirmek ve ilk defa hayata geçirmek amacıyla düzenlenen Çalıştay’da; dünya örneklerinin incelenmesi ve tüm paydaşların fikirlerinin alınması yoluyla Türkiye’ye özgü bir Ufuk Taraması metodolojisini oluşturulması ve bunun sağlık alanına uyarlanması hedef alınmıştır.Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Hacettepe, Ankara, Yıldırım Beyazıt, İstanbul ve Acıbadem Üniversiteleri, endüstri, Hasta Derneği ve sektör sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan katılımcılarıyla yapılan Çalıştay’da, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. S. Haluk Özsarı moderatörlüğünde; önceden uygulanan anket sonuçları ve ufuk taraması ile Türkiye’de ilaç ve tıbbi cihaz alanlarında Ar-Ge, Ruhsat ve Geri Ödeme konularında yapılabilecekler, yetki sorumluluk dağılımında uygun yöntemler ve yol haritası önerileri tartışılmıştır.Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bilimsel koordinasyonu ve BAYER TÜRK’ün katkılarıyla düzenlenmiş olan bu çalıştaya; Dr. Ecz. Harun Kızılay, Dr. Refik Altun, Mehmet Akif Erdem, Ahmet Oğuz Sarıca, Hande Hacımahmutoğlu, M. Cem Fendoğlu, Ayşe Sofuoğlu, Ayşe Filiz Yavuz, Levent Şarlak, Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Prof. Dr. Yağız Üresin, Prof. Dr. Uğur Özbek, Prof. Dr. Zafer Çalışkan, Dr. Öğr. Üyesi Buğrahan Bayram, Dr. Ümit Dereli, Orkun Erkuş, Görkey Turgut, Deniz Atakay, Dr. Mete Şaylan, Uzman Eczacı Aslıhan Beyan, Prof. Dr. Hakan Ergün, Erkan Tetik katılmışlardır.Bu çalıştayda dile getirilen konular ve görüşler;ı Ufuk Taraması açısından diğer sektörlere de yol gösterici olması ve özellikle sağlık politikalarının geliştirilmesi, sağlık finansmanının daha etkili yönetimi ile ArGe konularında ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına katkı sağlaması amacıyla bir rapor haline getirilmiştir.

Haber Tarihi: 20/09/2019

Son güncelleme tarihi: 20.12.2023