Ana içeriğe atla

Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği işbirliğinde düzenlenen uluslararası toplantıya katıldı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman, Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Avrupa Konseyi Kuzey Makedonya Ofisi tarafından gerçekleştirilen, İnsan Kaçakçılığını Önleme temalı toplantıda davetli konuşmacı ve eğitmen olarak yer aldı. 31 Mayıs-1 Haziran 2023 tarihlerinde Üsküp’te düzenlenen uluslararası toplantıda insan kaçakçılığı, kadın ve çocukların istismarı; ülkeler arası dayanışma, devlet kurumları ve sivil toplumun işbirliği olanakları, kadın ve çocuk mağdurların korunması, insan ve toplum sağlığının geliştirilmesi, insan ticaretini önlemede bölgesel ve ülkeler arası iletişim ve destek konuları ele alındı.

Toplantıya Avrupa Konseyi temsilcileri, Kuzey Makedonya Halk Sağlığı kurumu akademisyenleri, La Strada sivil toplum gönüllüleri, sağlık profesyonelleri, sosyal çalışmacılar katıldılar. İlk gün kurumların ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, sahada yürüttükleri faaliyetler tartışıldı. İkinci gün uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ülman bu toplantıda, yayımlanmış bir ortak araştırması bağlamında, uluslararası insan hakları kavramı ve evrensel etik ilkeler ışığında, insan ticareti ve kadın istismarının önlenmesi hakkında bilgi veren; mağdurların klinik ortamda fark edilmesi ve koruma altına alınması, şiddete ve istismara uğrayan kadının, hekim-hasta ilişkisi ve aydınlatılmış onam sürecinde hekimlerce fark edilip, uygun iletişim dili kurularak, organize suç şebekelerinden kurtarılıp, ihtiyacı olan koruma, sağaltımın verilmesi konulu konuşmasını yaptı. Ardından Ülman, yaklaşık yirmi sağlık çalışanı, uzman, gönüllü ve sosyal çalışmacının katıldıkları, klinik etik oturumunu (Ethics Round) gerçekleştirdi. Gerçek bir olgu bağlamında, hastanede hekim tarafından mağdurun fark edilerek, bakım ve destek sağlanması sürecini meslek etiği değerleri ile sorgulayan uygulama katılımcıların takdirini topladı.

Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Konseyi, insan hakları ve onuru evrensel değerlerini kılavuz alarak, insan ve toplum sağlığını yükseltmek üzere çalışmaktadır.

Haber Tarihi: 20/07/2023

Son güncelleme tarihi: 20.02.2024