Öğretim üyemiz ve doktora programı öğrencimizin yürüttüğü çalışma Scandinavian Journal of Immunology Dergisi’nin Aralık 2021 sayısında yayınlandı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özden Hatırnaz NG, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Doktora Programı öğrencisi Gizem Şentürk ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yuk Yin NG’nin yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Determining T- and B- Cell Development by TREC/KREC Analysis in Primary Immunodeficiency Patients and Healthy Controls” başlıklı çalışma Scandinavian Journal of Immunology Dergisi’nin Aralık 2021 sayısında yayınlandı.Gizem Şentürk, Yuk Yin Ng, Sevgi Bilgiç Eltan, Dilek Başer, İsmail Ogulur, Didem Altındirek, Sinem Fırtına, Hülya Yılmaz, Burcu Kocamış, Ayça Kıykım, Yıldız Camcıoğlu, Muhlis Cem Ar, Tuğçe Sudutan, Serdar Beken, Şehime G. Temel, Yasemin Alanay, Elif Karakoc-Aydiner, Safa Barış, Ahmet Özen, Uğur Özbek, Müge Sayitoğlu, Özden Hatırnaz Ng’nin katkılarıyla gerçekleştirilen bu çalışma, Türkiye'deki Primer İmmün Yetmezlik (PİD) olgularında ve sağlıklı bireylerde TREC/KREC kopya sayılarını belirlemek için kullanımı kolay, uygun maliyetli, PİD'li hastaların yanı sıra sağlıklı popülasyon taramasında da kullanılabilecek yöntemi ülkemize kazandırmış oldu. Bunun yanı sıra yöntemin hem periferik kan, hem de Guthrie kartlardan elde edilen kuru kan örneklerinde de uygulanabileceği gösterildi. TREC/KREC kopya sayısının sağlıklı popülasyonda saptanmış olması hastalarda karşılaştırma yapılabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Çoğu ülke benzer çalışmalarla kendi referans değerlerini belirlemiştir. Bu çalışma sayesinde Türkiye’de sağlıklı popülasyon TREC/KREC verileri ilk kez yayınlandı ve böylece bu testin PİD tanısının erkenden konulabilmesi için ülkemizde yeni doğan tarama testi olarak kullanılabileceği gösterildi.

Çalışmanın tamamına ulaşmak için tıklayın.

Haber Tarihi: 10/12/2021

Son güncelleme tarihi: 18.12.2023