Ana içeriğe atla

Gastronomik Söyleşiler Mart ayında da dopdoluydu

Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programımızın gerçekleştirdiği gastronomik söyleşilerin bu ayki konukları Şef Elif Edes Tapan ile Yemek Tarihi ve Kültür Araştırmacısı ve Slow Food Yağmur Böreği Birliği Üyesi Raife Polat idi.

“Geçmişten Geleceğe Tarifler… 

Bir Kibrit Kutusu İyi Beslenme”Şef Elif Edes Tapan’ın katılımıyla “Geçmişten Geleceğe Tarifler… Bir Kibrit Kutusu İyi Beslenme” başlıklı söyleşi 20 Mart 2019 tarihinde gerçekleşti. Söyleşide X, Y, Z kuşaklarının genel özelliklerinden bahsedilerek, bu belirleyicilerin bu kuşakların yeme-içme alışkanlıklarını nasıl etkilediği konuşuldu. Elif Edes Tapan ayrıca Yeni Evliler İçin Misafir Sofraları, Afrodizyak Yemekler-44 Tabak Aşk, Tüy Siklet isimli kitaplarını Üniversitemiz kitaplığına imzalayarak hediye etti.

Elif Edes Tapan hakkında:

Elif Edes Tapan, Notre Dame de Sion Fransız kız lisesini bitirdikten sonra, Washington D.C. ve Floransa’da güzel sanatlar / fotoğrafçılık eğitimini tamamladı. Gastronomi eğitimini 1989 - 1990 yıllarında Paris Cordon Bleu’de aldı.1993 yılında "Elif Gourmet" ile başlayıp, ileriki yıllarda en iyi ‘gurme shop’ seçilen "Crema" ile devam ettiği "Gourmet Shop" ve "Catering" de İstanbul’un öncü isimlerinden oldu.Çalışmalarına bir süre Washington D.C. de "Design Cuisine" şirketinde devam eden Tapan 2002 yılının sonlarında İstanbul’a dönerek kişiye özel parti mekanı fikri ile çok beğeni toplayan "Masa" yı kurdu.Elif Edes Tapan 2009 yılında, yemek kitaplarını altında topladığı "Mutlu Mutfak" markasını oluşturdu. 2009 senesinde “Yeni Evliler için Misafir Sofraları”2011 senesinde “Afrodizyak Yemekler: 44 Tabak Aşk” 2018 senesinde “Tüy Siklet” kitapları yayınlandı.“Elif ile Lezzet Yolculuğu” adlı gezi ve yemek programı halen devam etmekte olan Tapan daha önce “44 Tabak Aşk”, “Mutlu Mutfak”, “Olsa da Yesek” adlı üç televizyon programı hazırladı sundu.1992 yılından bu yana aralarında Milliyet, Cosmopolitan, Country Homes, Living etc. ,All Decor, Ses, Elele gibi yayınların bulunduğu pek çok dergi ve gazeteye menü oluşturma, sofra düzeni, yemek stilistliği, davet organizasyon önerileri, sayısız tarif içeren gurme sayfalar ve seyahat yazıları hazırlayan Tapan, bu yazıları ayrıca düzenlediği farklı temalı mutfak atölyeleri ile özel dersleri “Mutlu Mutfak” markası altında sürdürmektedir.

Tapan, Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi bölümünde eğitmenlik görevinin yanı sıra özel davet organizasyonu ve proje danışmanlığına devam etmektedir. 

 

“Slow Food – Disco Soup Day”

Yemek Tarihi ve Kültür Araştırmacısı ve Slow Food Yağmur Böreği Birliği Üyesi Raife Polat’ın katılımıyla “Slow Food – Disco Soup Day” başlıklı söyleşi 27 Mart 2019 tarihinde gerçekleşti. Küreselleşmeyle birlikte dünyanın dört bir yanına yayılan fast food (ayaküstü) yeme alışkanlığı, hem insan sağlığını hem de çevreyi ciddi bir şekilde tehdit ederken, bu tabloya alternatif oluşturan hareketlerden biri Slow Food, yani Yavaş Gıda ile ilgili farkındalık oluşturmak söyleşide hedeflendi. Slow Food Yağmur Böreği Birliği eşbaşkanı ve aynı zamanda Slow Food ve sakin şehir üzerinde çok değerli bir birikimi olan Ayfer Yavi, slow food’un ne olduğundan, Türkiye ve dünyadaki slow food oluşumundan; bio çeşitlilik ve çevreyi korumak, tohumun patentlenmesi ve GDO’lu ürünlere karşı çıkmak, su hakkını savunmak, geleneksel üretim biçimlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak gibi konularda var olan proje ve fikirlerden bahsetti.

Haber Tarihi: 10/05/2019

Son güncelleme tarihi: 15.01.2024