Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Fabienne Dumoulin, çay ve kahve biyo-atıklarını solucan gübresine dönüştürüyor

Araştırma konusu kanser ve antimikrobiyal direnişe karşı fotodinamik terapi için ışığa duyarlı ajan geliştirmek olan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Fabienne Dumoulin, yıllardır iklim değişikliği ve genel olarak çevresel sorunlar ile ilgilendiği için Sıfır Atık Projesi prensiplerine uygun bir şekilde üniversitemizden çıkan çay ve kahve biyoatıklarını solucan gübresine dönüştürmek üzere küçük bir tesis geliştiriyor.

Çay ve kahve biyoatıklarını solucan gübresine dönüştürüp değerlendirmek amacıyla 2021 yılı Aralık ayında üniversitemize 10.000 adet kırmızı solucan getirildi ve 2022 yılı Mart ayında 63 kg çay ve kahve atıkları çöpe atılmak yerine solucanlara verildi.Kırmızı solucanların (Kaliforniya solucanları) çoğu biyo-atıkları (turunçgiller, soğan, sarımsaktan, acı ve pişmiş atıklar hariç), yumurta kabuklarını ve kartonu yaklaşık 3 ayda verimli bir gübreye dönüştüreceğini söyleyen Doç. Dr. Dumoulin, elde edilen gübrenin kullanılması durumunda bitkilerde daha az sulama gerekeceğini ve bitki hastalıklarını engelleyebileceğini de dile getirdi.

Haber Tarihi: 27/04/2022

Son güncelleme tarihi: 23.06.2023