Ana içeriğe atla

Acıbadem Üniversitesi Biyotasarım Merkezi, Siyam ikizleri için cerrahi inceleme maketi geliştirerek ayırma ameliyatı sürecine önemli bir katkı sağladı

Kamerunlu siyam ikizleri Elizabeth ve Mary, 9 aylık olduklarında, kendi bedenlerine kavuşmak için 30 Mart 2021 tarihinde Acıbadem Altunizade Hastanesi’ne getirildi. 30 kişiden oluşan hekim ve sağlık profesyonelinin multidisipliner çalışmaları ile altı aylık bir tedavi süreci geçiren yapışık ikizler, 12 Ağustos 2021 tarihinde 27 saat süren başarılı bir ameliyat ile birbirinden ayrıldı.

Bu ameliyat için Üniversitemiz Biyotasarım Merkezi tasarımcıları Erdi Dirilen ve Kutalp Kurt sağlık profesyonellerine destek olmak amacıyla, iki boyutlu radyoloji görüntüleri kullanarak üç boyutlu dijital modeller oluşturdu. Dijital modellerin oluşturulmasında ikizlerin optimum radyasyona maruz kalması için 3B modellerin yüzey düzenlemeleri ikincil işlemler ile gerçekleştirildi. İkizlerin paylaştıkları dokularının birebir dijital kopyasının oluşturulmasının ardından; fiziki maket üretiminin planlaması ve dijital modelin üretime yönelik revize edilmesi, maketinin oluşturulması ve daha yüksek incelenebilirlik için dokular arasında bağlantı detayları ve dokuların renklendirilmesi gibi konularda çalışmalar yürütüldü.

Ameliyata girecek farklı uzmanlıklardaki cerrahların arasında dil birliğinin sağlanması ve cerrahların ikizlerin anatomik özelliklerine hakim olmaları için Biyotasarım Merkezimizin hazırladığı üç boyutlu cerrahi inceleme maketi, hekimler tarafından ameliyatın planlanmasında kullanıldı. Maket, ameliyat sürecindeki istenmeyen risklerin oranının azaltılıp, ameliyatın başarı ile tamamlanmasına büyük katkı sağladı.

Haber Tarihi: 17/02/2022

Son güncelleme tarihi: 20.12.2023