Tıp Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencilerinden yaratıcı tıbbi çözümler

Yaratıcı Tıbbi Çözümler Proje Yarışması’nda projelerini Mehmet Ali Aydınlar, Prof. Dr. Ahmet Şahin ve Prof. Dr. Yasemin Alanay’dan oluşan seçici heyete sunan Tıp Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencilerinin projeleri beğeni topladı.Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Tıp Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ata Akın’a göre proje, klinik dünyanın ihtiyaçlarına hitap eden yenilikçi ve yaratıcı medikal teknoloji çözümleri üretmeyi amaçlıyor.Projelerin amacı mesleğe ön hazırlıkTıp Mühendisliği 1. sınıfında verilen MEG 101 Introduction to Medical Engineering dersi kapsamında öğrencilerin yaratıcı ve yenilikçi medikal teknolojilerin tasarım adımlarını öğrenmeleri, bunların kullanıldığı ortamları tanımaları, kullanıcıları görmeleri ve tıp mühendisliği mesleğinin uygulama alanlarını görmelerini sağlamak hedeflendi. Bu projeler sayesinde mesleklerine daha ilk günden ısınacakları düşünüldü.Proje konuları birbirinden ilginçDers kapsamında birbirinden ilginç 13 proje fikri çıktı. Bunlar arasından 4 tanesi seçilip yarışmaya gönderildi. İlk proje, endoskopi sistemlerinin sabitlenmesini ve görüntü kalitesinin iyileştirilmesini hedefledi. İkinci proje, eczanelerde kullanılacak ve reçeteden günlük ilaç kullanımına göre ilaçları paketleyecek bir alet yapmayı hedefledi. Üçüncü proje, evde idrar tahlili yapabilecek ve mikroakışkanlar ilkesiyle çalışan akıllı bir idrar tahlil sistemiydi. Son proje ise cep telefonu uyumlu bir teleskopik sistem ile retina fotoğrafı çekip oradan otomatik olarak olası hastalık tanılarını listeleyecek bir erken uyarı sistemiydi.Başarılı olan projelerin özellikleri yenilikçilik ve uygulanabilirlikEvde idrar tahlili ve ilaç paketleme sistemi, az bir farkla birinci oldu. İki proje de aynı yüksek puanı aldı. Projelerin klinik yararı, yenilikçi yönü, uygulanabilirliği ve ekonomik yararının ötesinde projenin sunuşu da değerlendirildi.Öğrencilerin proje için motivasyon kaynağı, ihtiyaçEn temel motivasyon, kliniğin ihtiyacına bir çözüm bulmaktı. Bu ihtiyacı belirlemek için öğrenciler üç hafta boyunca her cuma Acıbadem Maslak Hastanesi’nde klinisyenlerle buluştular. Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu’nun yönlendirmesiyle bir grup hekimle birebir zaman geçirdiler. Hekimler bu süre içerisinde en sık karşılaştıkları ve en acil olan problemleriyle ihtiyaçlarından bahsetti, hayallerini paylaştı. Sonrasında öğrenciler bu ihtiyaçları karşılayacak hayalleri gerçekleştirmek için hayal kurmaya başladılar. Ders süresince bu süreçler hocalarca yönetildi; pazar ve rakip analizi yapma, sunuş teknikleri öğretilmeye çalışıldı. Hem ASG'den hem de dışarıdan konuların uzmanları davet edildi ve öğrencilere seminer verdiler.Proje devam ettirilecekÖnümüzde dönem, Mayıs ortası gibi tüm üniversitelere açık bir Medikal Tasarım Yarışması planlanıyor. AutoDesk firmasının desteğiyle yapılacak bu çalışma, Mühendislik Kulübü’nün bir etkinliği olarak düzenlenecek.Yarışmaya katılıp sunum yapan öğrenciler ve proje konularıScopeArm: Ali Enes Yavaş ve Mert Bircan (Endoskopi sistemi sabitleyicisi)HapKap: Tan Düzdağ (İlaç paketleme sistemi)Mikroçipte İdrar Tahlili: Hande Halilibrahimoğlu ve İpek Çetin (Evde idrar tahlili)iSpotter: Emre Altınışık (Cep telefonu ile retina görüntüleme sayesinde erken uyarı sistemi)

Haber Tarihi:

Son güncelleme tarihi: 27.04.2023