Sağlık Bilimleri Enstitüsü Seminerleri: Bir Bilim İnsanının Öyküsü Mart ayında da gerçekleşti

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından lisansüstü öğrenciler ile öğrencilere ilham ve rol model olabilecek bilim insanlarını bir araya getirmek amacıyla düzenlenen “Sağlık Bilimleri Enstitüsü Seminerleri: Bir Bilim İnsanının Öyküsü” başlıklı seminer dizisi Mart ayında da önemli konuşmacıları ağırladı.

Mart ayındaki seminerlerin ilki 1 Mart 2022 tarihinde düzenlendi. Seminerlere Kudüs Hebrew Üniversitesi Hadassah Tıp Fakültesi’nde ve Hadassah Tıp Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Prof. Menachem Hanani ve ABD’nin Pittsburgh Üniversitesi'nde görev yapan aynı zamanda John K. Vries Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. İvet Bahar konuşmacı olarak katıldı. İlk olarak doktorasını nörobiyoloji alanında tamamlayan Prof. Dr. Hanani, “Satellite Glial Cells, Two Decades of Progress” başlıklı sunumuyla uydu (satellit) gliyal hücrelerinin sinir sistemindeki işlevlerine dair son yirmi yıldaki gelişmeleri katılımcılarla paylaştı. Ardından ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilen Prof. Dr. Bahar, “Bilgisayar Teknolojisi Yardımı İle Moleküler Modelleme ve İlaç Tasarımı” başlıklı sunumunda protein yapı ve dinamiğine uyguladığı polimer istatistiksel mekaniğinde kullanılan yöntemlerin hastalıkların anlaşılmasına ve tedaviye yönelik ilaç geliştirme çalışmalarına nasıl katkılar sunulabileceğine dair çalışmalarından örnekleri katılımcılara aktardı. Ayrıca Prof. Dr. Bahar, bilim insanı olma yolundaki yaşam öyküsünü de katılımcılarla paylaşarak, akademik yaşamının başladığı ilk yıllardan günümüze kadar süregelen bilimsel çalışmalarını, o dönemdeki danışmanları ile yürüttüğü çalışmaların birbirini nasıl tamamladığını ve günümüzdeki protein yapı ve dinamiklerine dair çalışmalarına nasıl öncüllük ettiğini aktardı. Mart ayının son semineri ise Bilkent Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik’in katılımıyla 30 Mart 2022 tarihinde düzenlendi. Prof. Dr. Özçelik, “Covid-19 ve Genetik Cerrahi” adlı sunumunda başlıca araştırma konularından -genetik haritalama, aday gen yaklaşımı ve genom dizilemesi ile sinir sisteminin gelişimsel bozuklukları, nadir genetik hastalıklarla ilişkili genlerin aydınlatılması ve genotip-fenotip ilişkisi kurulmasından- söz etti. Prof. Dr. Özçelik, monogenik hastalıklardan başlayarak, kompleks hastalıkların genetiği alanındaki çalışmalarını katılımcılara aktardı. Prof. Dr. Özçelik, son yıllarda odaklandıkları Covid-19 üzerine olan insan genetiği alanındaki çalışmalarından da bahsetti.

Seminerler katılımcıların sorularının yanıtlandırılmasıyla sona erdi.

Haber Tarihi: 05/03/2022

Son güncelleme tarihi: 04.04.2024