Acıbadem Üniversitesi Biyotasarım Merkezi’nden Sosyal Sorumluluk Projesi “Robotel”

Acıbadem Üniversitesi Biyotasarım Merkezi çatısı altında uzmanlar ve öğrencilerden oluşan proje grupları ihtiyacı karşılamaya yönelik “robotel” tasarlıyor.Acıbadem Üniversitesi Biyotasarım Merkezi, Robot El Derneği ile iş birliği kapsamında parmak ve el deformasyonu nedeniyle proteze ulaşamayan veya kullanamayan gelişim dönemindeki ABS (Amniotic Band Syndrome) sendromlu çocuklara kişiye özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş, ekonomik ve kullanılabilir robot el uygulamaları yapıyor ve geliştiriyor.Acıbadem Biyotasarım Merkezi’ne, Robot El Derneği aracılığıyla ya da merkez ile doğrudan iletişime geçerek yapılan başvurular değerlendirilerek, uygulama planlamasına göre başvuruların kabulü gerçekleşiyor. Her vaka için gönüllü öğrencilerden bir takım oluşturuluyor. Vakaya özel oluşturulan bu takım bireyin fiziksel gelişim süreci tamamlanana kadar tüm süreci yakından takip ediyor. Bu süreç ortalama 15 yıl sürdüğü için gönüllü öğrenciler takım içerisindeki görevlerini yeni öğrencilere devrederek projenin sürdürülebilirliği sağlanıyor.Takım; belgeleme & ölçü alımı, tasarım, baskı & montaj adımlarını gerçekleştiriyor. Bu adımlarda Mühendislik Fakültesi Tıp Mühendisliği Bölümü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Ortez ve Protez Programı deneyimlerini birleştirerek ortak çalışmalar yapılabiliyor. Sonrasında Robotel teslimi ile uyumu ve çalışırlığı kontrol edilip eğer bir değişiklik veya iyileştirme gerekiyorsa tasarım sürecine geri dönülerek işlemler tekrarlanıyor.Acıbadem Üniversitesi Biyotasarım Merkezi, destek olduğu ve olmayı planladığı çocuk hastalar ile gelişim süreçleri boyunca iletişim halinde kalarak yeni robot el gereksinimleri doğrultusunda Tıp Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile daha ekonomik ve işlevsel el modelleri tasarlamayı hedefliyor.Robotel İhtiyacı ve SebepleriABS (Amniotic Band Syndrome) doğuştan itibaren çocukların gelişiminde özellikle uzuvları etkileyen bir hastalıktır. ABS hastalığına ek olarak tramva sonucu uzuv kayıpları da özellikle parmak ve el bölgesinde oldukça yüksek oranlarda görülüyor.Mevcut protezlerde, el ve parmak protezlerinin çoğunda hareket kabiliyetinin ikinci planda kalması, protez fiyatlarının yüksek olması, çocuk hastaların çoğunun hızlı büyümeleri ile birlikte sık olarak protezin değiştirilme zorunluluğu gibi nedenlerle bu hastalar gelişimlerini tamamlayana kadar protezden yoksun kalabiliyor.Robotel hem fonksiyonel ve hem de ucuz olması nedeniyle özellikle protez çağına gelene kadar çocuklara hayat kalitelerini büyük oranda yükseltecek bir çözüm sunuyor.

Haber Tarihi:

Son güncelleme tarihi: 27.04.2023