Biyoetik Günleri 4: Göç ve Etik

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimler Enstitüsü Biyoetik Lisansüstü Programı ve Biyoetik Öğrenci Kulübü iş birliğinde 21 Kasım tarihinde “Göç ve Etik Sempozyumu” gerçekleşti. Günümüzde küresel bir krize dönüşmüş ve ülkemizi de yakından ilgilendiren bir mesele olan göç ile mültecilik olgusunu, alanın uzmanlarından, disiplinler arası yaklaşımla incelemek amacıyla gerçekleşen etkinlikte birçok farklı sunum yapıldı. Açılış konuşmasında Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıp Tarihi Ve Etik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Olga Selin Hünler; savaştan, şiddetten kaçan insanlara nasıl insani, etik ve sürdürülebilir destek verilebileceği, sığınmacılara nasıl insanca yaşama olanağı sağlanabileceği; insan haklarına ve onuruna uygun politikalarının nasıl kurgulanabileceği, uluslararası kurumların sorumluluğu, kamusal tartışmanın ve diyaloğun önemi konularını gündeme getirdiler.Ardından Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Göç Araştırmaları Derneği Başkanı Doç. Dr. Didem Danış, “Türkiye'de Göçmenlerin Sağlığa Erişimi: Kategoriler ve Ayrımlar” başlıklı sunumunda; resmi verilere göre, Türkiye’de tahminen geçici koruma statüsünde kaç göçmen olduğundan, uluslararası koruma başvurusu yapmış kişi sayısından, ikamet izni sahibi yabancı ve düzensiz göçmen sayısından, göçmenlerin çoğunlukla emek yoğun sektörlerde çalıştığından bahsederek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda (25.09.2015), Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında benimsenen, tüm dünyada insanların refah içinde yaşaması için dezavantajlı kesimler başta olmak üzere hiç kimsenin ve hiçbir ülkenin geride bırakılmaması anlamında “Kimseyi Geride Bırakma!” ilkesine dikkat çekti.Üniversitemiz Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Yasin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’den aktararak göçmenlerin dezavantajlı gruplar olarak sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları temel problemleri ele aldı. Sempozyumun devamında İl Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Göç Sağlığı Birimi Uzmanı Dr. Yeşim Asena ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Genel Müdürü Uzman Dr. Muhtar Çokar göçmenlerin yaşadıkları diğer problemlere vurgu yaparak sunumlarını gerçekleştirdi. Sempozyum, konu ile ilgili soru cevapların ardından sonlandı.

Haber Tarihi: 27/04/2023

Son güncelleme tarihi: 27.04.2023