ASEGEM’in 10. Yılına Özel Söyleşi: Örgün ve Sürekli Eğitim Bakışıyla Temel Çevre Sağlığı

Prof. Dr. Güler, “Örgün ve Sürekli Eğitim Bakışıyla Temel Çevre Sağlığı” başlıklı söyleşisinde çevre sağlığı konusu kapsamına hangi unsurların girdiğini ve bunlara nasıl yaklaşılması gerektiğini, bu konuda uzun çabalar sonucu hazırlanmış ve birçok ülkede halen ilköğretimde kullanılmakta olan bir kitap üzerinden söz etti. Çevre sağlığına ülkemizden de örnekler veren Prof. Dr. Güler, sadece çevre sağlığı değil halk sağlığı bakışıyla söyleşisini sürdürdü.

Prof. Dr. Çağatay Güler kısa özgeçmişi:10 Ocak 1951 tarihinde doğdu. 1962 yılında ilkokulu, 1965 yılında ortaokul, 1968 Yılında Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi’nde lise eğitimini tamamladı. 1975 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 15 Aralık 1975-29 Mart 1978 tarihleri arasında Fizyoloji İhtisasını, 5 Mart 1979-14 Ocak 1982 tarihleri arasında Halk Sağlığı İhtisasını tamamladı. 1 Nisan 1988 tarihinde Etimesgut Bölge Hastanesi Başhekimliğine atandı. 5 Mart 1979-14 Ocak 1982 tarihleri arasında Halk Sağlığı İhtisasını Tamamladı. 18 Şubat 1987 tarihinde Halk Sağlığı Doktoru oldu. 10 Ekim 1988 tarihinde Halk Sağlığı Alanında Doçentlik unvanını aldı. 22 Mayıs 1996 tarihinde Profesör oldu. Yenikent ve Ortabereket sağlık ocakları hekimliği, Nevşehir'in Gülşehir İlçesinde çevre ilçeleri de kapsayan Sağlık Grup Başkanı, Sağlık Bakanlığı TSH Genel Müdürlüğünde Uzman, Ordu İli'nde Sağlık Müdürü, Etimesgut Bölge Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Grup Bölge Başkanı olarak çalışmıştır. 1993- 2002 Yılları arasında Halk Sağlığı Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, 2003-2006 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. 2008-2012 yılları arasında Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim kurulu üyesi, 2008 yılında H.Ü. Merkez Beytepe Öğrenci Sağlık Merkezleri koordinatörü, 2077 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekilliği yapmıştır. Emekli olduğu 10 Ocak 2018 tarihine kadar Hacetttepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Dört yıl süre ile DSÖ Avrupa Çevre Sağlığı Komite üyeliği yapmıştır. Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı, DSÖ ve Birleşmiş Milletler ve UNICEF’te aralıklı olarak kısa süreli danışmanlıkları vardır. DSÖ’nün hava kirliliği, atıksu vb. çevre sağlığı teknik komite çalışmalarına katılmış, hazırlanan teknik raporlarda komisyom üyesi olarak çalışmıştır. Erzurum depreminde bakanlık alan koordinatörü, Marmara depreminde DSÖ adına çevre sağlığı hizmetleri sorumlusu, Endonezya tsunami felaketinde yardım ekibi üyesi olarak çalışmıştır. Halk sağlığı alanında yüzü aşkın araştırması, üçyüze yakın kitabı, dört yüzden fazla derleme makalesi yayımlanmıştır. 19 teknik sözlüğü vardır. Mesleğiyle ilgili çalışmalarının yanı sıra 6 çeviri, 11 şiir, 16 öykü ve 20 mizah kitabı yayımlanmıştır. 1998-1999 yılında “Tıpmece” adlı bir tıp mizah dergisi yayımlamıştır. Toplum sağlık eğitimine yönelik yüzlerce broşür, yüzlerce radyo ve televizyon programı ile temel halk sağlığı sorunlarının çözümü konusunda toplum bilinci oluşturmaya çalışmıştır.

Haber Tarihi: 22/04/2019

Son güncelleme tarihi: 18.12.2023