Ana içeriğe atla

Ukrayna-Rusya Savaşı Nedeniyle Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurumlarında
Eğitim Gören Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Öğrenciler ile
Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yatay Geçiş İşlemleri

 

Konuyla İlgili Duyuru, Yönerge ve Yönetmelikler :

Yükseköğretim Genel Kurulunun 28.03.2022 tarihli toplantısında Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Ukrayna'daki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçişine ilişkin duyurusu için tıklayınız.

Ukrayna’daki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçişlerine ve özel öğrenci olarak eğitimlerine devamlarına ilişkin şartlar ile ilgili kısa soru ve cevaplar için tıklayınız.

Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik için tıklayınız.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisans, Ön Lisans Diploma Programlarına Yatay Geçiş Yönergesi için tıklayınız.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Lisans / Ön Lisans Diploma Programlarına Yurt Dışından Öğrenci Kabul Yönergesi için tıklayınız.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı İle İngilizce Dersleri Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi için tıklayınız.

Yatay geçiş kontenjanları için tıklayınız.

Yatay geçiş başvuru ve kayıt takvimi için tıklayınız.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi bölüm/programlarına ait taban puanlar için tıklayınız.

ÖSYS / YKS Taban ve Tavan Puanlar için tıklayınız.
 

Başvuru için Gerekli Belgeler

İngilizce veya Türkçe dilleri dışında hazırlanan belgelerin, ayrıca Türkçe veya İngilizce dilinde tercümeleri de teslim edilmelidir.

1. Öğrenci Belgesi: Adayın kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumu tarafından hazırlanmış, adayın başvuru sırasında halen kayıtlı öğrenci olduğunu gösterir yeni tarihli, onaylı, mühürlü veya e-imzalı belge.

  • Öğrenci belgelerinde adayın disiplin durumu ile ilgili bilgi bulunmalı. Bulunmuyorsa, adayın disiplin durumunu belirtir belge ek olarak sunulmalı.
  • Yurt dışından yatay geçişlerde adayın kayıtlı olduğu bölüm/programa kayıt tarihi açıkça (ay/gün/yıl) belirtilmeli.

2. Transkript: Adayın kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumu tarafından hazırlanmış, alınan tüm dersleri, notları ve not ortalamalarını gösteren not döküm belgesi. (Onaylı, mühürlü veya e-imzalı)

  • Transkript, not sistemi ve öğrenim dili hakkında açıklayıcı bilgi içermiyorsa, bu bilgileri içeren belgeler transkripte eklenmeli.

3. Denklik Belgesi (Ukrayna’daki Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yükseköğretim kurumu listesi için tıklayınız. (Öğrenci başlığı altında yer almaktadır)

4. Ders Tanım ve İçerik Bilgileri: Adayın transkriptinde belirtilen derslerin ayrıntılı tanımlarını ve içerik bilgilerini içeren belgeler.

5. ÖSYS / YKS Yerleştirme Sonuç Belgesi,

6. Ukrayna'daki diploma programına uluslararası sınavlar (SAT1, ACT, Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası, Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB, Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) sonucu ile kayıt yaptırmış olan Türk ve yabancı öğrencilerin, yatay geçiş başvurusunda bulunacağı program için Üniversitemizin ilgili yılda kabul ettiği uluslararası sınav asgari puan şartını sağlamış olmaları gerekir.

7. Lise Diploması: Mezun olduğu liseden aldığı diploma.

8. Kimlik Belgesi: Adayların nüfus cüzdanı kopyası.

9. Bir adet fotoğraf

10. Pasaport

11. Emniyetten Alınan Yurda Giriş Çıkış Kayıtları (Ukrayna-Türkiye)

12. Başvuru Formu

  • Yatay geçiş başvurusu yapan ancak yatay geçiş ile kayıtlanamayan öğrenciler için, Üniversitemiz Senatosu tarafından alınan karar gereği özel öğrenci kontenjanı ayrılmamış olup, bu kapsamda öğrenci alınmayacaktır.
  • Kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtlanması durumunda 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında eğitim öğretime başlayacak şekilde kayıt dondurma işlemi yapılacaktır.
  • Öğretim dili Türkçe olan programlar için İngilizce Derslerinden Muafiyet ve Düzey Belirleme Sınavı (APPT): Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Muafiyet ve Düzey Belirleme (APPT) sınavına tabii tutulurlar.
  • Öğretim dili İngilizce olan programlar için dil yeterlik belgesi: Yeterlik koşulunu sağlayamayan adaylar, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Muafiyet ve Düzey Belirleme (ACUPEP PPT) sınavına tabii tutulurlar. Bu sınavda hazırlık sınıfından muafiyet hakkı kazanamayan öğrenciler İngilizce Hazırlık Sınıfı için kontenjan ayrılmamış olması nedeni ile yatay geçiş yapamazlar.

Aşağıdaki koşulları sağlayan öğrenciler İngilizce Hazırlık Programından doğrudan muaf olurlar:

a) En az son üç yılında, İngilizce’nin anadili olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim görüp, ortaöğrenimini bu kurumlarda tamamlayanlar.

b) Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenen yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarında aşağıdaki tabloda belirtilen taban puan ve üstünde puan aldıklarını belgeleyenler.

 

SINAVLAR

KABUL EDİLEN

TABAN PUANLAR

GEÇERLİLİK SÜRELERİ
YDS / e-YDS * 85 5 yıl
PEARSON PTE Academic 67 2 yıl
TOEFL-IBT** 80 (Test) / 20 TWE 2 yıl
CAE C 3 yıl


*YDS ve/veya e-YDS sınavından 85 ve üzeri alan öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf olabilmeleri için APPT/ ACEPT speaking ve writing sınavlarına da girerek en az 70 almaları gerekmektedir.

**a) Kurumsal TOEFL sınav sonuçları kabul edilmemektedir. Sadece devlet üniversitelerindeki sınav merkezlerinden alınan TOEFL-IBT sonuçları geçerlidir.

**b) TOEFL-IBT sınavına yurt dışında girip toplam puanı 80 ve üzerinde öğrencilerin sınavın kabulü için Yabancı Diller Bölümü, İngilizce Hazırlık Programı tarafından yapılacak olan APPT/ ACEPT speaking ve writing sınavlarına da girerek en az 70 alması gerekmektedir.

**c) Kayıt sırasında üniversiteye sunulan veya doğrudan İngilizce Hazırlık Programına gönderilen Türkiye veya yurtdışından alınan TOEFL IBT belgelerinde Acıbadem Üniversitesi’nin kurum kodu olan C173 olması gereklidir. Bu kod olmayan belgeler kabul edilmeyecek olup, ilave sonuç belgeleri TOEFL merkezinden Sonuç Belgesi Talep Formu (Score Report Request Form) ile talep edilebilir. Adayların kabul edildikleri programa devam edebilmeleri için İngilizce Hazırlık Programını başarı ile tamamlamaları gerekir.
 

ÖNEMLİ NOT:

İngilizce veya Türkçe dilleri dışında hazırlanan belgelerin, ayrıca Türkçe veya İngilizce dilinde tercümeleri de teslim edilmelidir.

Başvuru eksiksiz olarak hazırlanmış başvuru belgeleri ile Öğrenci İşleri Müdürlüğü Öğrenci Bilgi Sistemi’ne online olarak yapılır.
 

Soru ve sorunlarınız için :

Öğrenci İşleri Müdürlüğü İletişim Bilgileri: ogrenci.isleri@acibadem.edu.tr

Tel : 0 216 500 44 44 (Dahili: 4240-4241-4243-4244-4245-4246-4248-4251)

Mali İşler Müdürlüğü İletişim Bilgileri : mali.isler@acibadem.edu.tr

Tel : 0 216 500 44 44 (Dahili : 4445 – 4447 )