Cumhuriyetimizin 100.yılında ve Kadınların Tıp Fakültesi’ne girişinin 100. Yılı onuruna düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı programı kapsamında ilk olarak Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı öğretim üyemiz Prof. Dr. Mustafa Aktekin’in ıhlamur ağacından yaptığı Ahşap Eserler Sergisi ve Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Yeşim Işıl Ülman ve Doç. Dr. Fatih Artvinli danışmanlığında Tıp Fakültesi ve Biyoetik Kulübü öğrencilerimizin hazırlamış olduğu “Öncü Kadın Hekimlerimize Saygı” adlı sergi gerçekleştirildi.
Kadınların Tıp Fakültesi’ne girişinin 100. Yılı onuruna, hekimlik mesleğine adım atışlarını saygıyla anmak için düzenlenen “Öncü Kadın Hekimlerimize Saygı Sergisi’’nde on dört kadın hekimimizin biyografileri sergilendi. Bu hekimlerimiz, Türkiye’nin ilk kadın hekimi Zaruhi S. Kavalcıyan ve ilk kadın doçenti Afife Cenani Demirel, evrensel bir bilim insanı ve öncü bir hekim Ayhan Çavdar, ilk Türk kadın jinekolog Fatma Arif Atasagun, doktor ve milletvekili Fatma Şakir Memik, ortopedist Fethiye Ayral, ilk kadın cerrahlarımızdan Fitnat Celal Taygun, iki fakülte mezunu, iki dal uzmanı Hatice Bodur, ilk kadın patolog Kamile Şevki Mutlu, Tıp Fakültesi’nde ilk kadın profesör Müfide Küley, müstesna ve ilham verici hekim Olcay Neyzi, Türkiye’de kadın hekimlerin sembolü Safiye Ali Krekeller, ilk kadın cerrah Suat Rasim Giz ve dermatolojide uluslararası öncü olan Türkan Saylan’dır.
Programın ikinci kısmında Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadi Bakırcı tarafından açılış konuşması gerçekleşti. Prof. Dr. Bakırcı, konuşmasının ardından 2021-2022 Akademik Yılı’ndaki dönem ortalamaları ile Dekanlık Listesi’ne giren öğrencilere sertifikalarını takdim etti. Tıp Eğitimi Öğrenci Komisyonunda görev almış ve bu sene mezun olacak öğrencilere de sertifikaları verildi.
Programın sonunda “Bir Zamanlar Tıbbiye'de: Öncü Kadın Hekimler Anlatıyor” başlıklı konferans gerçekleşti. Moderatörlüğünü Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı öğretim üyemiz Doç. Dr. Fatih Artvinli’nin yaptığı konferansta; Türkiye'nin ilk kadın psikiyatri doçenti Prof. Dr. Günsel Koptagel İlal ile Türkiye’nin ilk kadın subayı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Sema Aydın, konuşmacı olarak çocukluktan okul yıllarına, hekimlik mesleğinden unutamadıkları anılarına kadar çok değerli bilgileri ve tecrübeleri katılımcılarla paylaştılar. 1934 doğumlu Prof. Dr. Koptagel, İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa)'ndeki öğrencilik yıllarından ve ünlü hocalarından bahsederken, 1931 doğumlu Uzman Dr. Aydın ise hemen hemen aynı yıllarda Ankara Tıp Fakültesi'ndeki öğrencilik ve ardından GATA'ya geçiş ile devam eden mesleki kariyerindeki güçlüklerden söz etti. Psikiyatri ve ordu hekimliği gibi iki zor alanda birer öncü kadın hekim olarak deneyimlerini, yurtdışı tecrübelerini, kadınların tıp alanında ortaya koydukları büyük emeği hatırlatarak paylaşan Prof. Dr. Koptagel ve Dr. Aydın 'ın konuşmalarının ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bakırcı, konuklarımıza plaket ve çiçeklerini takdim etti.
Sergi kitabına ulaşmak için tıklayın.