“Tıp için Tasarla-2” gerçekleşti

Son Güncelleme: 18.12.18

Acıbadem Üniversitesi ve Autodesk işbirliği ile ikincisi düzenlenen Tıp için Tasarla proje yarışması Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi ve Biyotasarım Merkezi desteğiyle 15-16 Aralık 2018 tarihlerinde birçok üniversiteden 60 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti.

Acıbadem, Marmara, İstanbul Teknik, Gazi, Karabük, Yeditepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitelerinden Tıp , Mühendislik, Tasarım Bölümlerindeki öğrencilerin bir araya geldiği yarışmada 10 multidisipliner takım oluşturuldu. Takımlar sağlık alanında yaşanan problemlere çözümler üretti ve 3 boyutlu ürünler tasarladı.

Yarışma, sağlık alanındaki iki ana problemin katılımcılara aktarılması ile başladı. Ardından iş modeli eğitimi alan katılımcılar 3 boyutlu tasarım hakkında da bilgi edindi. Takımlar iki günlük çalışmanın ardından problemleri çözmeye yönelik sunum dosyası hazırladı ve sunumlarını jüriye sundu. Jüri ilk üçte yer alan takımları seçti.

Problemler;

1)     Hasta veya yardım alması gereken yaşlı kişilerin normal yaşantısında veya tedavi sürecinde yataktan düşme gibi problemleri olmaktadır. Bu problem ciddi yaralanmalara  yol açıp maalesef ölümle sonuçlanabilmektedir. BU problemi nasıl çözebiliriz? Ek olarak, kişi yataktan düştüğü anda, nasıl bu durumu yara almamış bir olaya dönüştürebiliriz?

2)     Yatağa bağımlı hastalarda hareket kısıtlılığına bağlı eklemler işlevini yitirmektedir. Bu durum ise bireylerin hareket etmesini ve pozisyon verilmesini engellemektedir. Bu probleme yönelik ne gibi çözümler getirilebilir?

Jüri Değerlendirme Kurulu Üyeleri:

Prof. Dr. Ersin Erek - Acıbadem Üniversitesi

Merve Dülger, Marmara Üni. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Selen Önder, Karabük Üni. Endüstriyel Tasarım Mühendisliği

Tolga Uçar, Marmara Üni. Makine Mühendisliği

Tıp için Tasarla-2 proje yarışmasına katılarak disiplinlerarası bir proje oluşturan tüm takımları tebrik eder, katkı sağlayan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunarız.