Sektör Buluşmaları-9: Genel Müdürlerinin Bakışıyla 10. Yılında Genel Sağlık Sigortası

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Sektör Buluşmaları’nın dokuzuncusu “Genel Müdürlerinin Bakışıyla 10. Yılında Genel Sağlık Sigortası” başlıklı panel 28 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Genel Sağlık Sigortası, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların ve ailelerinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için düzenlenmiş olan ve sağlık sigortası sisteminin dışında kimsenin kalmamasını sağlamaya yönelik bir sistem olarak yürürlüğe girmiştir. Sosyal Güvenlik Mevzuatı’nda köklü değişiklikler yapan ve daha önce Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı gibi farklı kurumların farklı kapsamdaki sağlık hizmet farklılıklarını gidererek ve uygulama birlikteliği sağlanmasını amaçlayan “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu” 2008 yılından başlayarak aşama aşama uygulamaya sokulmuştur.

Acıbadem Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Rektör Prof. Dr. Ahmet Şahin ve öğretim üyeleri ile öğrencilerin yanı sıra sağlık sektörünün önde gelen kurum ve kuruluşlarından gelen katılımcıların izlediği toplantıya; Merkez Müdürü Doç. Dr. Haluk Özsarı’nın moderatörlüğünde, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü görevini farklı tarihlerde yapmış olan Op. Dr. Sami Türkoğlu (2007-2009), Uzm. Dr. Hasan Çağıl (2009-2011), Op. Dr. Tonguç Sugüneş (2013-2013) ve Uzm. Dr. Gazi Alataş (2016-2017) konuşmacı olarak katıldılar.

Toplantıda, Genel Sağlık Sigortasının Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasının hatalı olacağı, periyodik olarak paydaş görüşlerinin alınma geleneğinin oluşturulması, Genel Müdürlerin işletme, finans ve yönetim eğitimi almış olması, ABD’de Mayo Kliniğin hekim ve yönetici kökenli 2 ayrı tepe yöneticisi olduğu ve görüş ayrılığı durumunda hekim yöneticinin görüşünün dikkate alındığı, global bütçe uygulamasına başlangıçta, denetim yetersizliğinden ihtiyaç duyulduğu, yanlış faturalandırmanın sadece özel sektörde olmadığı, dünya deneyimine göre, aşırı kapsamlı kamu hizmetinin sağlık sistemini tıkayabileceği ile Genel Sağlık Sigortası konumunun gözden geçirilme ihtiyacı olduğu gibi görüşler gündeme geldi.

Sunumların ardından soru-cevap ve tartışma bölümü ile devam eden toplantının sonunda panelistlere teşekkür belgelerini Sağlık Bakanlığı geçmiş dönem Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik takdim etti.