IGEM 2018 Acıbadem İstanbul Ekibi, dünyanın prestijli yarışmalarından IGEM 2018 Üniversiteler Kategorisinde Bronz Madalya kazandı

Son Güncelleme: 2.11.18

Massachusetts Institute of Technology (MIT) iGEM Vakfı tarafından 24-28 Ekim 2018 tarihleri arasında ABD Massachusetts Eyaleti Boston şehrinde düzenlenen Tıp ve Gen Mühendisliği alanında dünyanın en prestijli yarışmalarından biri olan Uluslararası Sentetik Biyoloji Yarışması “Genetik Modifiye Sistemler - iGEM 2018” e katılan Acıbadem İstanbul Ekibi 316 takımın katılımıyla gerçekleşen yarışmada üniversiteler kategorisinde Bronz Madalya aldı.

Ekip, üretmiş oldukları LTNF2.0 adlı ürünün prototip üretim sürecini tanıtan “Novel peptide Antivenom” başlıklı proje sunumuyla ödüle layık görüldü.

IGEM 2018 Acıbadem İstanbul Ekibi Adına Yarışan Öğrenciler:

• Yasin Özkul, Acıbadem Üni. Tıp Fakültesi, 4. Sınıf (Takım Kaptanı)
  • Tuğba Şehitoğulları, Acıbadem Üni. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 3. Sınıf
  • Buse Ögel, Acıbadem Üni. Eczacılık Fakültesi, 3. Sınıf
  • Atabey Ünlü, İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, 2. Sınıf
  • Sevde Nur Can, Acıbadem Üni. Medikal Biyoteknoloji Doktora Programı, 1. Dönem

Proje hakkında:

LTNF2.0 adı verilen ürün dünyada ilk defa sentetik olarak üretilen ölümcül hayvan zehirlerine karşı etkili bir prototip panzehir olup, acil yardım kitlerinde bulundurulması ön görülmektedir. Dünyada yılda sadece zehirli yılan ısırılmaları kaynaklı 1,800,000 den fazla vaka gözlenmekte, 400,000 insan sakat kalmakta ve 100,000 den fazla ölüm vakası yaşanmaktadır.

Geleneksel üretim metodlarıyla elde edilen miktarlar ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzak olup doz başına maliyeti 2-3 bin avro düzeyindedir. Genetik mühendisliği teknikleri kullanılarak tasarladığımız sentetik üretimle canlı hayvanlardan serum elde edilmesi gereksimini ortadan kaldırarak sınırlı üretim problemini de ortadan kaldırmayı ve tek doz maliyetini 5-9 avro düzeyine indirmeyi hedeflemekteyiz.

IGEM 2018 Acıbadem İstanbul Ekibi’nin liseler kategorisinde katılan ekibi Saint-Joseph Lisesi iGEM Kulübü ise, RAFI : Revolutionary Approach to Fish Infections adlı projeyle katıldığı yarışmada Türkiye’den yarışmaya katılmaya hak kazanan iki liseden birisi olarak Bronz Madalya aldı.

IGEM 2018 Acıbadem İstanbul Ekibi Lise Kategorisinde IGEM 2018 Saint Joseph Lisesi Ekibi Adına Yarışan Öğrenciler:

• Yunus Efe Suner
  • İpek Meral
  • Yağmur Yurt
  • Ömer Doruk Süder

Proje hakkında:

RAFI projesi; Genetik Mühendisliği’ nin tekniklerini uygulayarak, doğal çözümler ile, çiftliklerde üretilen balık larvalarında antibiyotik kullanımını kaldırmak ve gelecekte organik ürünlerin üretilmesine katkı sağlayacak teknolojilerin yaygınlaşmasını destekleyecek genetik uygulamalar ve biyogüvenlik ile ilgili farkındalık oluşturulmasını hedefliyor.

İlgili proje antibiyotik dirençliliği ile mücadelede Bakteriyofajların biyogüvenlik esaslarına uygun olarak kullanabileceği ve antibiyotik kullanımına alternatif olarak, dirençli hastalıklara mücadelede sürdürülebilir bir tedavi yöntemi geliştirmesinde alternatif bir aday olacağını göstermek için tasarlanmıştır.

Tüm ekipleri tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Önemli Bilgilendirme: IGEM 2019 ACIBADEM ISTANBUL ekibine katılmak isteyen girişimci araştırma gönüllüleri, proje fikirleri, özgeçmiş ve niyet mektuplarını içeren başvurularını agah.ince@acibadem.edu.tr e-posta adresine iletebilirler.